Bosbaden / Forest Mind

Bosbaden ? 

Heb je al gehoord van bosbaden?  Bosbaden is in de feiten simpel. Of misschien toch niet? 

Ik ben er alleszins zeer enthousiast over. Ik groeide op in Averbode. Eender welke richting je daar uitstapt kom je wel ergens in het bos terecht. Het bos is een van mijn happy places. Ik vind er kleine gelukjes, schoonheid en nog van alles meer. Het is een beetje mijn ‘kerk’ geworden. Ik ontdekte het bosbaden toen ik een workshop volgde. Die ervaring was zo heftig voor mijn gevoelige ziel, het bracht zo’n diepe rust vanbinnen, dat ik me meteen inschreef voor de opleiding tot bosbad-gids. Ik vind het behoorlijk ‘amazing’ dat ik nu voor jullie de poorten naar de kracht van het bos kan openzetten.

Wat kan je je er dan bij voorstellen? Bosbaden is een badje pakken in de bosatmosfeer, met al je zintuigen op zak die je dan wijd openzet. Het is dus uit je hoofd, ruikend, op de tast, luisterend en horend, met smaak, met veel gevoel en gewaar worden van wat er is op dat moment. Het is een ander soort ‘wandelen’ dan je misschien tot nu toe gewoon bent. Het gaat traag, bewust en is niet per se met een doel of om ergens te geraken. Want het gekke en het heerlijke is: er is eens geen eindbestemming of einddoel. 

Samen met de wind, de vogels, de bomen, … zijn, zoiets. Waar er niets juist of fout is. Waar het stil wordt zodat je kan luisteren tot je het stemmetje hoort van dat wat jou roept. Je sensitieve voelsprieten komen hier supergoed van pas!

Dat om even in de sfeer te komen. Maar waar is het goed voor? 


Hoe klinkt dat voor je? 

Je bent multi en je wil wat, maar misschien zoek je ook wel eens naar zo’n plaats of moment waar je gewoon eens even tot rust kan komen, even alles kan ‘afzetten’ – Waar je weg kan van morgen en gisteren, op je gemak zijn zonder moeten, het tempo mag verlagen of misschien zelfs helemaal stilvallen – Om eens bij jezelf te geraken en jezelf te kunnen zijn zonder altijd dat masker op – Even op te gaan in iets, ‘oplossen’, even onder te duiken – Een plaats en actie waar het gemakkelijker is om te ont-prikkelen en alle uitlaatkleppen veilig open te zetten – En waar het perfect mogelijk is in groep te zijn zonder er moe van te worden? 

Bosbaden kan dat allemaal voor je doen. Het bos is die plek en het bosbad geeft dat gevoel.

Misschien heb je het bos nog nooit eerder op deze manier ontmoet of ervaren. Liep je er wel door, maar er nooit echt in? Vond je de sleutel nog niet om je helemaal te verbinden met de natuur, de dieren en je eigen sensitieve kern?

All we have to do is accept the invitation, Mother Nature does the rest - Qing Li, 2018

Forest Mind

Dit zijn een aantal mogelijke effecten van een bosbad/Forest Mind-wandeling.  

  • Je komt in ‘beweging’. Weg uit de cirkeltjes in je hoofd, iets kleins ‘doen’. Eén kleine stap zetten kan soms een wereld van verschil maken.
  • Ont-moeten: zonder woorden en moeten kan je genieten van de natuur in goed gezelschap. Woorden zijn tijdens bosbaden overbodig, je kan als je dat wil dus perfect alleen zijn in de groep. Er is sowieso wel altijd een goeie stille babbel tussen jou, het bos en al zijn wezens.
  • Bondgenoten: voel je je soms anders of niet begrepen? Soms begrijp je jezelf ook nog niet altijd helemaal. Met gelijkgestemden deze ervaring delen kan echt deugd doen. 
  • Waar we ons ook verplaatsen – het bos is als een eiland waar voor iedereen rust, ruimte, veiligheid en vertrouwen is. Met je ritme in de pas met wat er is, ben je alleen maar aanwezig in dat moment. En dat is eens een fijne plek om even ‘gerust’ te ‘zijn’.  
  • Geen ander medicijn heeft zo’n directe invloed op je gezondheid als een wandeling in een schitterend bos of natuurgebied. Groen maakt gezond en tijd doorbrengen in de natuur heeft een onmiddellijk en rechtstreeks effect! 
  • Uiteraard is zo’n bosbad voor gevoelige wezens een ideale manier van ‘ontprikkelen’ en bij jezelf komen. Omdat je zo’n kei bent in intens schoonheid binnenpakken is het ook echt voedsel voor je ziel.

Het effect van een bosbad is dus verfrissend en herstellend. Het kan je helpen slapen, je humeur verbeteren of verfrissen, je immuniteit versterken, je creativiteit en probleemoplossend vermogen boosten, …

Je moet me niet zomaar geloven – kom het zelf ervaren!

Ik begeleid je als erkend Forest-Mind gids met plezier op deze wandeling (Forest Mind is de Finse methode van bosbaden – ook wel Metsämieli genoemd). 

In een kleine groep neem ik je tijdens een trage wandeling van ongeveer 2u mee in ‘mijn bos’ in het natuurgebied Averbode Bos en Heide. 

Met regelmaat zitten we of staan we stil voor een uitnodiging die je helpt om connectie te maken met wat er is op dat moment en met jezelf. Ik zet met zorg de deuren op een kiertje naar een stevige natuurlijke ervaring voor je lichaam en je geest. 

Een straffe connectie met de natuur, gelijkgestemde zielen en onze eigen sensitieve kern geeft een onmiddellijke boost.

Natuur is een krachtig medicijn en kan een grote rol spelen in je goed voelen en je veerkracht. Groen maakt gezond!


Het bosbad is er voor alle wezens die meer rust, focus, ontspanning en inspiratie willen ervaren in hier en nu buiten zijn.

Uit deze ervaring kan je achteraf energie halen wanneer je terug in de ratrace van je leven springt en de uitnodigingen zijn simpel en kan je dus zeker nog eens uitproberen de volgende keer je er op uit trekt in de natuur- alleen of samen met je vrienden.

Een babbeltje tussendoor onderweg kan maar hoeft zeker niet. 

We delen sowieso (zelfs zonder woorden) de kracht van samen bewegen, samen zijn en mekaar (h)erkennen.

Dit is dus een ideaal uitje in het bos als je wel eens wil proeven van innerlijke rust, diepe ontspanning, verfrissing, spelen, focus en inspiratie in hier en nu samen buiten ‘zijn’.


Enthousiast en benieuwd wanneer je een volgende keer mee met mij het bos kan intrekken?! Check : 

Wanneer je alleen erop uit wil of zelf een groepje kan vormen en jullie persoonlijke ‘bos-bubbel-bad’ wil inplannen :Bosbaden / Forest Mind
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x