Vroeger had ik op mijn kinderkamer een oude platenspeler staan en de plaat van ‘Het zwanenmeer’ van Tsjaikovski. Ik kende toen het verhaal niet achter de klanken, maar het kwam wel binnen moet ik zeggen.
En in het dikke sprookjesboek op de boekenplank was er het verhaal van ‘Het lelijke jonge eendje’. Na al die tijd van onbegrip, opgejaagd en beschimpt worden kwam er het moment waarop het diertje voor het eerst een soortgenoot zag. Hij werd bevangen door een wonderlijke weemoed toen hij plots voor zich de schitterende dieren herkende waar hij zo toe aangetrokken werd. Daardoor zag hij ook plots in het heldere water zijn eigen spiegelbeeld. Geen onhandige donkergrijze vogel meer, lelijk en lomp, … maar een zwaan! Door de ellende en tegenspoed die hij had doorstaan kon hij zijn geluk nu en alle heerlijkheid die hem wachtte echt waarderen. “Jong en prachtig – bogen de oude zwanen voor hem. De mooiste van alle mooie vogels. En de seringen bogen hun takken voor hem tot aan het water en de zon scheel heel lekker warm. Zijn veren ruisten, zijn slanke hals verhief zich en hij juichte uit heel zijn hart – Van zoveel geluk kon ik niet dromen, toen ik nog het lelijke jonge eendje was!”
Misschien herken je het moment waarop je voor het eerst dacht ‘hey, ik ben niet alleen!’, of misschien moet dat moment nog komen? Ik breng je met mijn begeleiding niet liever dan naar het punt waar je je innerlijke zwaan ontdekt.
Want ik hoor het jullie vaak genoeg zeggen: Wat is er toch mis met mij, ik voel me zo ‘anders’ , zo zwak, zo niet begrepen. De dingen die mij bezig houden zijn precies zo anders dan bij mijn leeftijdsgenoten. Je krijgt niet altijd begrip. En ook ik ervaarde het zo heel erg toen ik jullie leeftijd had. https://www.instagram.com/p/CMPD7u7AoqV/
1 op 5 mensen zijn hoogsensitief, dus dat betekent dat als je in de vijver van het dagelijkse leven zwemt je meer eenden dan zwanen zal tegenkomen. En als je niet weet dat je een zwaan bent en je gaat jezelf vergelijken met de eenden in de vijver, is het niet zo raar dat je je best anders en vreemd voelt. Maar je kan dus die jonge zwaan zijn én gezellig mee zwemmen met al die andere vogels op het water én met de stroom mee. Je gevoeligheid is dan niet iets ‘lastig’ waar je snel vanaf wil, maar is je kracht en talent waarmee je iets wil gaan doen. De slanke hals in de lucht met juichend hart dus.
De zwaan is een krachtdier. Zie je ze voor je op een nevelig meer op een koude ochtend? Glijdend over het water een zachte rimpeling op het stille oppervlak achterlatend? Symbool voor schoonheid en transformatie. Een mysterieus wezen met een gevoelige geest. Een dier met een innige oprechte relatie met zijn dierbaren, het toonbeeld van ware liefde en trouw.
Op het water zo sierlijk, aan land waggelend als een eend.
En ze heeft ook een dark side: de zwarte zwaan. De zwarte zwaan leeft met angst, twijfel aan zichzelf, diep verdriet en innerlijke eenzaamheid, met een gevoel van onbegrip, haar natuur niet levend.
De zwaan laat je je kracht diep in je ziel zoeken.
In Indiaanse culturen is de zwaan de ziel en symbool voor de sjamaan op zijn reizen. En ken je Saraswati, het goddelijke zwanenmeisje? Op de stromende wateren van het leven vaart ze. Schenkt spirituele zuiverheid, onafhankelijkheid, zelftransformatie, de vrijheid om te onderzoeken, natuurlijke creativiteit en creatieve stroming. Wow!
Zoek dus je innerlijke grijze eendje, zet het geborgen op je zwanenvleugels en vlieg samen de stroom in. Verbind je met het leven, dan kom je vanzelf waar je het liefste wil zijn.
12 maart 2021